Nyhetsarkiv 2011

 

Prisen for beste masteroppgave fra UMB og NTNU til UMBs Magnus Olsen

RIFs fagutvalg Vann- og miljøteknikk delte onsdag ut prisen for beste masteroppgave innen Vann og miljø fra UMB og NTNU til Magnus Olsen fra UMB. Olsen fikk et diplom og 10 000 kroner.

Prisen for beste masteroppgave innen vann og miljø på NTNU og UMB gikk i år til Magnus Olsen fra UMB. Fra venstre; Prisvinner Magnus Olsen, professor Oddvar Lindholm ved UMB og leder av RIFs fagutvalg Vann- og miljøteknikk Bjørn Rosseland (foto: Christen Ræstad).

RIFs fagutvalg Vann- og miljøteknikk kårer årlig den beste masteroppgaven innen vann og miljø fra Universitetet for miljø- og biovitenskap UMB og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.  Prisen gikk i år tilMagnus Olsen fra UMB for oppgaven Analyse av klimaendringenes virkninger på avløpsnettet i Charlottenlund og Ranheim i Trondheim kommune. Olsen har fått en A for oppgaven.

I statuttene for prisen ”Beste Masteroppgave Vann og Miljø” legges det vekt på at oppgaven skal være nytenkende, ha en nyhetsverdi og være praktisk og nyttig for rådgiverbransjen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Olsens oppgave er tverrfaglig, og omhandler både VA teknikk og økonomiske betraktninger. Fremtidens løsninger med å se kombinasjonen av fag er av viktigste betydning. Oppgaven kombinerer VA- teknikk og økonomi på en fin måte. Oppgaven er grundig med hensyn til VA- tekniske problemstillinger. Undersøkelsen av klimavirkningene er vurdert med kombinasjon av modeller og matematiske beregninger. Dette er oppgaver RIF gjennomfører til stadighet, og som blir et viktig fokusområde fremover.

– I lys av RIF sine behov er oppgaven svært interessant. Oppgaven kan sees i både et VA teknisk og økonomisk perspektiv. Dette er en høyaktuell oppgave som fortjener mye publisitet, sier leder for RIFs fagutvalg Vann- og miljøteknikk Bjørn Rosseland.

– Masteroppgaven til Olsen er også et nyttig bidrag til ExFlood-prosjektet som er et Norsk forskningsrådsprosjekt og som utføres i fellesskap av BIOFORSK, Institutt for matematiske realfag og teknologi, NVE og Statens vegvesen, sier professor Oddvar Lindholm ved UMB.

Olsen har gått linjen for Industriell økonomi ved IMT, men har i tillegg til de økonomiske fagene tatt alle de kurs/emner som UMBs vanlige VA-studenter velger, samt at han valgte en ren VA-teknisk hovedoppgave (diplom). Olsen begynner nå å jobbe i Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune.

Prisen ble delt ut på konferansen Vann, avløp og nye rettsregler 2011 som ble arrangert av Norsk vann og Tekna på Gardermoen denne uken. Denne VA-jus konferansen er den årlige møteplassen for å lære hvordan kommunene og de øvrige VA-aktørene skal forholde seg til mylderet av lover, forskrifter, rettspraksis og myndigheter.

– Dette er den VA-konferansen her til lands som trekker flest folk. Blant annet var det representanter fra mer enn 80 kommuner til stede. Det er derfor en svært godt egnet arena for å dele ut prisen vår, sier Rossland.
—————————————————————————————————————————————-

Spennende bedriftspresentasjon med Norconsult

AquariÅs inviterte til bedriftspresentasjon med et av de største VA-miljøene i Norge; Norconsults divisjon Vann og Avløp, og de skuffet ikke!

Norconsult stilte med divisjonsdirektør, en seksjonsleder og to tidligere UMB-studenter. Vi fikk innblikk i en attraktiv arbeidsplass med et stort og variert VA-miljø.

For alle femteklassinger: Norconsult søker etter nyutdannede sivilingeniører, søknadsfrist 20. november. For alle andre: følg med på www.norconsult.no for utlysning av sommerjobber (kommer snart). Løp og søk!

—————————————————————————————————————————————-

Heldags med Asplan Viak

AquariÅs var så heldige å bli invitert med på en tur til Vestfold interkommunale vannverk (VIV), og et avløpsrenseanlegg på Tjøme som har tatt i bruk moving bed-metoden.

Asplan Viak stilte mannssterke og hadde fått med seg kunnskapsrike medarbeidere fra Krüger-Kaldnes, VIV og Tjøme avløpsrenseanlegg. De holdt mange spennende presentasjoner om alt fra UV-filtrering til moving bed-metoden. Det var også spennende å se hvordan en tidligere student hadde oppholdt seg på VIV under nesten hele masteroperioden. Flere fikk nok øynene opp for en mer praktisk vinkling på masteroppgaven. De rundt 30 AquariÅserne som møtte opp var alle førnøyde med en meget innholdsrik dag.

Vi gleder oss allerede til neste gang!
—————————————————————————————————————————————-

AquariÅs på befaring til Midgardsormen

For lettere å skjønne hva alle disse timene på skolebenken kan brukes til fikk medlemmene av AquariÅs se Oslo kommunes nye underjordiske flaggskip: «Midgardsormen», en 2,4 m bred tunnel som skal ta unna fremtidens stormvann i hovedstaden. Studentene fikk se herligheten ta form ved hjelp av en teknikk som aldri før har blitt utført i det norske kongeriket; «laserstyrt mikrotunellering». Entusiasmen var stor og stemningen god, som vanlig når AquariÅs arrangerer fagdag, godt hjulpet av nysmurte baguetter og brus.

Tusen takk til Olimb!

—————————————————————————————————————————————-

Studietur til Zakynthos, Hellas

Etter iherdig arbeid av engasjerte studenter fikk vi det endelig til. 12 studenter, hvorav  10 vann- og miljøteknikkstudenter dro nedover etter mange ukers planlegging og iherdig innsats for å samle inn penger. Takket være sponsormidler fra Jets og AquariÅs ble denne turen en realitet. Turen kan i korte trekk oppsummeres med mye god mat, solskinn og strender, fantastisk gjestfrihet og faglig innhold. Trykk på bildet eller her for flere godbiter fra turen.

Les om opplegget og se flere bilder på science park zakynthos sine hjemmesider

—————————————————————————————————————————————-

trykk på bildet for større versjon

Fin omtale i Østlandets Blad                7. april 201skrevet av Solveig Wessel

«Studentene ved Vann- og miljøteknikk tok i fjor høst initiativ til en egen linjeforening.

– Vi ønsker å styrke nettverket og bedre kontakten utad, sier Jakob Myking»

1

1—————————————————————————————————————————————-

Vellykket bedriftspresentasjon med

Den første bedriftspresentasjonen i regi av AquariÅs ble en suksess takket være fire dyktige representanter fra Sweco og et godt oppmøte.

Mange gode tilbakemeldinger fra studenter tyder på at Sweco traff bra med en prosjektrettet presentasjon hvor studentene fikk et veldig godt inntrykk av hva som venter dem i arbeidslivet og hos Sweco. Det at Sweco ikke benyttet seg av den «vanlige skrytemodellen», og at de  hadde med seg en nyansatt (tidligere UMB-student som har jobbet i Sweco i tolv uker) som kunne fortelle om overgangen fra studielivet til arbeidslivet, falt i god jord hos de i overkant 30 oppmøtte.

PS: Vi lover å bestille mer pizza neste gang!

—————————————————————————————————————————————-